Suomen Olutmestari -kilpailussa tyyli, tieto ja taito punnitaan.

Sinustako Suomen Olutmestari?

Sinebrychoffin Suomen Olutmestari -kilpailu järjestetään jo yhdeksännen kerran. Kisaan voivat osallistua 18 vuotta täyttäneet oluttarjoilun ammattilaiset kaikista suomalaisista ravintoloista.
Nettikilpailu aukeaa tällä sivulla 9.5. Karsintakierroksien jälkeen kisa huipentuu perjantaina 14. lokakuuta Helsingissä järjestettäviin finaaliin.

Palkinnot

Suomen Olutmestari 2017 saa palkinnoksi suunnitella yhdessä Sinebrychoffin panimon kanssa oman oluensa, jota myydään kevään ja kesän 2017 aikana valikoiduissa ravintoloissa ympäri Suomen. Suomen Olutmestarin lisäksi valitaan kaksi Olutkisälliä, jotka palkitaan tuotepalkinnoin.

Suomen Olutmestari 2016

Rovaniemeläinen baarimestari Antti Peltonen Oliver's Corner -Ravintolasta on Suomen Olutmestari 2016. Olutkisälleiksi valittiin Jussi Leveelahti (Ravintola Ølhus København, Helsinki) ja Mikko Ilves (Ravintola Pastor, Helsinki).


Kilpailun eteneminen

Kilpailu muodostuu kolmesta osasta. Ensimmäinen kierros on avoin kaikille kilpailusta kiinnostuneille, osallistuminen tapahtuu vastaamalla monivalintakysymyksiin netissä. Toiselle kierrokselle, eli semifinaaleihin kutsutaan sähköpostitse 20 eniten oikein vastannutta kilpailijaa. Toisen kierroksen vastausten perusteella valitaan 10 eniten oikein vastannutta kilpailijaa 14.10. Helsingissä järjestettävään finaaliin joka sisältää näyttökokeen.

Competition Timeline

Finaali 14.10.2016

Finaali järjestetään aina suomalaisen oluen päivän tietämillä - 13.10.1819 Nikolai Sinebrychoff sai keisarilliselta uudisrakennuskomitealta luvan perustaa panimon Helsinkiin. Perinteet velvoittavat yhä, ja mikä parempi tapa kunnioittaa olutta kuin tarjoilla se mahdollisimman hyvin ja kunkin oluen tai oluttyypin omaan tapaan. Tänä vuonna finaali pidetään suomalaisen oluen päivän jälkeisenä perjantaina 14.10.2016.

Kilpailutuotteita ovat suomalainen lager KOFF, irlantilainen stout Guinness, Sinebrychoff Porter, pintahiivaolut Hoegaarden ja saison-olut Brooklyn Sorachi Ace.

Kuvia edellisiltä vuosilta ›

Antti Peltonen on
Suomen Olutmestari 2016

Rovaniemeläinen baarimestari Antti Peltonen Oliver's Corner -Ravintolasta on Suomen Olutmestari 2016. Olutkisälleiksi valittiin Jussi Leveelahti (Ravintola Ølhus København, Helsinki) ja Mikko Ilves (Ravintola Pastor, Helsinki). Suomen Olutmestari -kilpailu järjestettiin 2015 jo kahdeksannen kerran. Suomen suurimman olutkilpailun finaalissa kilpaili kymmenen loppukilpailuun tiensä taitanutta oluen tarjoilun, tyylin ja tietämyksen ammattilaista.

Uusi Suomen olutmestari Antti Peltonen on 40-vuotias baarimestari, vuoden 2013 Suomen Olutkisälli, joka oli mukana finaalissa neljännen kerran. Hän on työskennellyt oluen parissa yli 20 vuotta. Antti on innostunut oluen historiasta ja olutperinteestä ja haluaa välittää sitä asiakkailleen.

"Laitoin kaikki peliin ja olin ajatellut, että jos nyt ei nappaa niin kisat on kisattu. Nyt on huojentunut ja onnellinen olo. Arvostan palkintoa suuresti, on hienoa päästä suurten ammattilaisten joukkoon ," Antti sanoo heti kisan jälkeen.

Voittaja pääse neljännen kerran kilpailun historiassa luomaan oman, aivan uuden oluen yhdessä Sinebrychoffin panimon Heikki Vuokon kanssa. Suomen Olutmestarin olut tulee myyntiin valittuihin olutravintoloihin. Aiempien Suomen Olutmestarien oluet IPA777, Olutmestarin Vehnä ja Olutmestarin Bärliineri ovat olleet oluen ystävien mieleen ja tekijöidensä näköisiä herkkuja. Suomen Olutmestari pääsee myös kahden hengen olutelämysmatkalle Kööpenhaminaan.

"Taso oli jälleen kovempi kuin koskaan aikaisemmin. Nyt ratkaisi ammatillinen osaaminen sekä luonteva asiakaspalvelu. On ilo nähdä, että alan ammattilaiset ottavat kisan tosissaan ja suomalainen olutosaaminen nousee arvoonsa. Suomalaisessa olutkulttuurissa perusmaut alkavat löytää paikkansa. On hienoa, että vahvoista kokeiluista tullaan kohti oluiden klassikoita", sanoo Heikki Kähkönen, kisan toinen juontaja ja Olutliiton puheenjohtaja.

Antti Peltonen aikoo kehittää rapsakan saksalaistyyppisen pilsin, jossa oluenvalmistuksen perinteet ovat kunniassa. Keväällä myyntiin tuleva olut sopii niin terassille kuin olutharrastajankin suuhun. Pilsit käyvät monenlaisten ruokien kaveriksi, aina salaateista makkaroihin.

Finaalin tuomaristossa olivat rockmuusikko, säveltäjä ja sanoittaja Ilkka Alanko, ruokabloggaaja Jenni Häyrinen, juoma-asiantuntija Ilkka Sirén, median ja musiikin moniottelija Heta Hyttinen ja Sinebrychoffin panimomestari Tapio Kangas-Heiska. Teknisinä tuomareina toimivat Sinebrychoffin tuoteaktivointipäällikkö Anikó Lehtinen ja vuoden 2015 Suomen Olutmestari Jani Suomalainen.

Olutmestarin Export Pils

Olutmestarin Export Pils on saksalaisia pils-perinteitä kunnioittava vaalea pohjahiivaolut

Vuoden 2016 Suomen Olutmestari Antti Peltonen kehitti rapsakan saksalaistyyppisen pilsin, jossa oluenvalmistuksen perinteet ovat kunniassa. Pils on lager-tyylinen pohjahiiva-oluttyyppi. Pilsin erottaa perinteisistä lagereista sen tuhdimmasta humaloinnista. Olutmestarin Export Pilsissä on käytetty lajityypilleen uskollisesti vain yhtä humalalajiketta. Suomen Olutmestari Antti Peltonen ja Heikki Vuokko valitsivat saksalaisen Hallertau Tradition -lajikkeen, joka tuo olueen maanläheistä, ruohomaista aromia, sekä aavistuksen hedelmäisyyttä.

Export Pils on tavallisesti normaalia pilsiä vahvempi alkoholipitoisuudeltaan. Olutmestarin Export Pilsin alkoholipitoisuus 5,6% edustaa hyvin tyypillistä export pilsiä. Erinomainen pils on vaativa ja hidas valmistaa, sillä se käytetään lageria huomattavasti kylmemmässä lämpötilassa, jolloin myös käymis- ja kypsymisajat pidentyvät. Sinebrychoff Olutmestarin Export Pils on täysmallasolutta ja se on suodattamaton.

Saatavilla laajan valikoiman olutravintoloista kautta maan 14.3. lähtien aina kesäkuun loppuun tai niin kauan kuin olutta riittää.

Suomen Olutmestarit

Antti Peltonen

Oliver’s Corner, Rovaniemi

2016

Jani Suomalainen

Staffpoint Oy, Helsinki

2015

Juha Sorsa

Gastropub Tuulensuu, Tampere

2014

Mirva Kylmäkorpi

HOK-Elanto, Helsinki

2013

Joonas Koivisto

GastroPub Nordic, Tampere

2012

Jani Mikkonen

GastroPub Tuulensuu, Tampere

2011

Vesa Salminen

Pikkulintu, Helsinki

2010

Mika Aho

Plevna, Tampere

2009